Oom agent

Het is een verontrustende trend die we zien: agressie tegen hulpverleners lijkt een al te vaak voorkomend verschijnsel te worden. Politieagenten, ambulancepersoneel, brandweerlieden – allen worden ze soms geconfronteerd met onbegrip en zelfs vijandigheid tijdens hun werk, dat juist gericht is op het beschermen en redden van levens.

In een samenleving waarin iedereen al over een zeer kort lontje lijkt te beschikken, is het geen verrassing dat ook de hulpverleners het moeten ontgelden. Het kleinste conflict kan escaleren tot een explosieve situatie, waarin degenen die juist zijn opgeleid om te helpen, worden geconfronteerd met vijandigheid en wantrouwen.

Maar ook kan ik niet ontkennen dat er een zekere irritatie ontstaat door het gebrek aan aandacht voor het imago van de politie. Enkele voorbeelden illustreren dit:

Neem bijvoorbeeld het tafereel op de hoek bij Van Zanten, waar de Bloemendalsestraat eenrichtingsverkeer is. Tijdens het borreluur op vrijdagavond komt het wekelijks voor dat een politieauto ontspannen tegen het verkeer inrijdt, zonder zwaailichten of enige vorm van urgentie. Met hun “cruise mode” en hun Ray-Ban zonnebril stralen ze een bepaalde nonchalance uit die bij omstanders voor irritatie zorgt. Hoewel er misschien een goede reden is voor deze actie, blijft het gebrek aan communicatie en begrip voor verwarring zorgen. Mijn advies? Laat het liever achterwege als het alleen maar voor opgetrokken wenkbrauwen zorgt en er geen haast bij is.

En laten we het niet hebben over die politieauto die met de zonnebril op en het raampje naar beneden langse de terrassen over de Hof rijdt. Het lijkt alsof ze alleen maar langsrijden om een beetje te flaneren. Het zou al schelen als je het met een ontspannen glimlach zou uitvoeren. We hebben ook lopende en fietsende BOA’s, laat hen dit rondje doen. Of nog verbindender; zet je auto ergens neer (waar het mag) en doe lopend een rondje, maak een praatje met de mensen op het terras.

Dan hebben we nog de uitstraling en houding van politieagenten bij het uitschrijven van een boete. Onlangs koppelde ik mijn auto voor mijn deur los van de laadpaal en rende nog snel even naar binnen om mijn zonnebril te pakken. Dit duurde hoogstens 2 minuten. Bij terugkomst stond er een boa/agent die een bon uitschreef. Met een vriendelijke glimlach verontschuldigde ik me, maar het antwoord was nors en arrogant “dat kunnen we allemaal wel zeggen, hè”. Waarom ga je al bij voorbaat uit van de slechte intenties? Een beetje empathie, een glimlach en begrip zou in zo’n situatie veel effectiever zijn geweest. Een uitleg en het bij een waarschuwing laten, zou meer begrip opleveren. Laten we dus iets meer vriendelijkheid toevoegen aan de dienstuniformen.

Het is menselijk dat het irritatie opwekt als je een andere iets ziet doen, terwijl ze het jou verbieden. Als dat ook nog met een soort nonchalance gaat, of erger nog arrogantie, dan zorgt dat bijna voor onherstelbare schade voor je imago en neemt men je ook niet meer serieus. Geef het goede voorbeeld, waar het kan.

Uiteindelijk geloof ik dat een beter imago kan worden bereikt door wat vaker te glimlachen, echt contact te maken met mensen, te luisteren en begrip te tonen voor hun situatie. Laten we werken aan een politieorganisatie die toegankelijk, begripvol en een tikkeltje menselijk is.

Het is tijd om een nieuw hoofdstuk aan te breken in de relatie tussen de politie en de gemeenschap. Laten we streven naar een benadering die meer menselijkheid omvat, waarin begrip en empathie even belangrijk zijn als handhaving van de wet.

Misschien is het tijd om terug te keren naar de term ‘oom agent’, die vroeger symbool stond voor een warme en nabije relatie tussen de politie en de samenleving.

Laten we samen werken aan een toekomst waarin ordehandhaving niet alleen gaat om het handhaven van de wet, maar ook om het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving voor ons allemaal, maar vooral in het creeëren van een verbinding met en begrip voor elkaar. We hebben elkaar nodig, is het niet?

PS: Nogmaals, dit praat het geweld en de negatieve houding naar politie en handhaving niet goed! Dat keur ik nog steeds ten zeerste af. Ik denk alleen dat het ook met een stuk imago-verbetering al een stuk beter kan gaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *