Wolf met welpen

De wolf in Amersfoort: Een onterechte hetze tegen de natuur

Het was groot nieuws toen een wolf zich vestigde in natuurgebied De Treek, vlakbij Amersfoort. Nu heeft deze wolf ook welpen, wat een prachtige aanwinst is voor de Nederlandse natuur, de Amersfoortse natuur. Helaas heeft de komst van deze wolf ook een golf van negatieve aandacht met zich meegebracht, met name door opruiende berichtgeving in de media zoals het AD Amersfoort. Elke dag verschijnen er één à twee artikelen die suggereren dat deze wolf een bedreiging vormt en dat zij zelfs zou moeten worden afgeschoten. Dit lijkt een onterechte hetze tegen een dier dat simpelweg deel uitmaakt van onze natuurlijke omgeving.

Laten we eerlijk zijn: het idee van een wolf in de buurt roept bij velen gemengde gevoelens op. Wolven hebben altijd een bijzondere plek gehad in onze verbeelding – als de ultieme roofdieren en als symbolen van de wilde natuur. In werkelijkheid zijn wolven echter schuwe dieren die mensen doorgaans mijden. De incidenten waarbij een hondje werd meegenomen en een meisje in haar jas werd gebeten, zijn onfortuinlijk, maar moeten wel in perspectief worden gezien, vind ik. Een wolf met welpen is beschermend, net als elk ander dier dat zijn jongen verdedigt. Er begint een irrationele angst voor deze wolf te ontstaan door onder andere media-aandacht, die eerder paniek dan begrip voedt. In plaats van ons te concentreren op de schoonheid en het belang van dit dier in onze ecosystemen, lijkt de focus te liggen op potentiële gevaren en onrust.

Interessant genoeg leven we al jaren samen met andere wilde dieren, zoals wilde vossen, herten en zwijnen, zonder dat dezelfde hysterie ontstaat. Iedereen weet dat een moederzwijn met jongen gevaarlijk kan zijn, en daarom mijden we die gebieden tijdens het broedseizoen. Er zijn geen dagelijkse artikelen in de krant die oproepen tot het afschieten van zwijnen. Waarom zouden we dan nu anders omgaan met de wolf?

Het lijkt alsof de wolf, door zijn mythische status en de vele misverstanden rond zijn gedrag, onterecht wordt gedemoniseerd. In plaats van de wolf als een bedreiging te zien, kunnen we beter leren hoe we met deze nieuwe buur kunnen samenleven, net zoals we dat doen met andere dieren. Als ik ga hardlopen of wandelen in de Treek, is dat nu even anders en wordt het aangeraden om vooral tot 15 augustus het gebied te mijden. Hoe mooi is dat en wat voor kleine moeite is dat? Dat een prachtig dier hier in alle rust haar welpen kan laten opgroeien?

Ik heb begrepen dat wolven, net als ieder dier (en mens) een belangrijke een cruciale rol spelen in de natuur. In het eco-systeem. Ze helpen de populaties van prooidieren, zoals herten en wilde zwijnen, in toom te houden en schijnen bij te dragen aan een gezondere biodiversiteit. De terugkeer van de wolf naar Nederland is eigenlijk een teken dat onze natuur herstelt en gezonder wordt. In veel andere Europese landen leven wolven al jaren in harmonie met mensen, en dat kunnen wij ook leren doen.

Bovendien zijn er al effectieve manieren om conflicten met wolven te voorkomen. We leven al eeuwen met ze en hebben daar toch wel van geleerd. Ik las dat het inzetten van kuddebeschermingshonden of het plaatsen van speciale hekken een redelijke oplossing is. Natuurlijk, dat is niet zo geregeld, maar wat is het alternatief? Één wolf, moeder van de welpen, maar afschieten dan? Ook bezoekers van natuurgebieden kunnen eenvoudige voorzorgsmaatregelen treffen, zoals honden aan de lijn houden en op de paden blijven.

De media hebben een belangrijke rol te spelen vind ik, in hoe het publiek dieren zoals de wolf ziet. In plaats van angst en sensatie te voeden, kunnen media bijdragen aan een meer evenwichtige berichtgeving, gebaseerd op feiten en eigen (eerlijk) onderzoek. Door objectieve informatie in plaats van suggestieve en sensationele informatie te verstrekken over het gedrag van wolven en hun rol in de natuur, kunnen we een meer genuanceerde en eerlijke discussie voeren over hoe we met deze dieren samenleven.

Het is tijd dat we ophouden met het creëren van een vijandbeeld rondom de wolf en in plaats daarvan kijken naar hoe we kunnen samenleven met deze fascinerende dieren, dat kunnen verbeteren. We moeten volgens mij gewoon erkennen dat de wolf niet slechts een indringer is, maar een belangrijk deel van onze huidige natuurlijke wereld.

De huidige hysterie rond de wolf in Amersfoort, en de rest van Nederland, is onnodig en schadelijk. In plaats van te reageren met angst en oproepen tot extreme maatregelen zoals het afschieten van de wolf, moeten we leren om samen te leven met deze dieren. Net zoals we al jaren doen met bijvoorbeeld wilde zwijnen of vossen, kunnen we ook met wolven vreedzaam samenleven door bewustzijn en respect voor hun leefgebied te tonen.

Laten we ons laten leiden door feiten, niet door angst, en de schoonheid en waarde van de wolf in onze natuur juist omarmen, waarderen. Het is een kans om te tonen dat we als samenleving in staat zijn om de natuur niet alleen te accepteren, maar ook te waarderen en beschermen (in plaats van weer eens kapot te maken)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *